Afleiding achter stuur is nieuwe ‘killer’. Extra politiecontroles in Vlaams-Brabant

In september controleren de politiediensten in Vlaams-Brabant extra op rijden onder invloed en op afleiding aan het stuur. Hiermee wil de provincie, samen met de lokale en federale politiediensten en het gerecht, een daling van het aantal verkeersongevallen realiseren. In Vlaams-Brabant gebeurden in 2018 in totaal 3.134 verkeersongevallen. Daarbij vielen 34 doden, 256 zwaargewonden en 3.696 lichtgewonden.

Controles op rijden onder invloed blijven nog steeds nodig om het doel van minder verkeersslachtoffers te bereiken. In een op de tien verkeersongevallen met zwaargewonden of doden die in Vlaams-Brabant in 2018 gebeurden reed de bestuurder onder invloed van alcohol. Ook in kleine hoeveelheden vergroot alcohol het ongevalsrisico. Alcohol vergroot niet alleen het ongevalsrisico, maar ook de ernst van ongevallen.

In september controleren de politiediensten ook op afleiding aan het stuur. ‘Afleiding achter het stuur wordt aanzien als de nieuwe ‘killer’ in het verkeer’, zegt provinciegouverneur Lodewijk De Witte. ’Bedienen van gsm of tablet aan het stuur leidt tot gevaarlijke situaties in het verkeer. Want als je belt tijdens het rijden, loop je tot 4 keer meer risico om in een ongeval betrokken te raken’.

Bellen, sms’en, berichten verzenden of lezen achter het stuur zijn handelingen die de aandacht op de weg verminderen. Hierdoor heeft de bestuurder minder oog voor verkeersborden, voorrang verlenen of voor andere weggebruikers. Wie afgeleid is, heeft een tragere reactiesnelheid en merkt veranderingen in verkeerssituaties later op. Zelfs handenvrij bellen is bijna even risicovol als bellen met de gsm in de hand.

Rijden met een gsm of tablet in de hand is een groot risico voor de verkeersveiligheid en daarom verboden in ons land. Wie het toch doet, riskeert een boete die kan oplopen tot 2000 euro. Ook kan de rechter het verval van het recht tot sturen (rijverbod) uitspreken.

Voor een veilige rit volstaat het enkele eenvoudige handelingen uit te voeren:

  • de gsm of tablet uit het gezichtsveld en buiten handbereik leggen, bijvoorbeeld in het handschoenenkastje
  • de app voor veilig rijden downloaden/instellen, hiermee blokkeer je de gsm geheel of gedeeltelijk tijdens het autorijden 
  •              -voor IOS: via Instellingen – Niet storen – niet storen tijden autorijden
  •              -voor Android: via Playstore – In-Traffic Reply
  • laat je niet verleiden om in de file toch de gsm of tablet te gebruiken
  • stel de GPS in voorafgaand aan je vertrek, niet tijdens het rijden

Rijden met een gsm of tablet in de hand is een groot risico voor de verkeersveiligheid en daarom verboden in ons land. Doe je het toch, dan riskeer je een geldelijke sanctie die kan oplopen tot 2000 euro. Ook kan de rechter het verval van het recht tot sturen (rijverbod) uitspreken.

Copyright Gemeente Kapelle-op-den-bos | Marktplein 29, 1880 Kapelle-op-den-bos | T. 015 71 32 71 | F. 015 71 37 25 | E. info@kapelle-op-den-bos.be