Wandelpaden

Het Kapels wandelpad (11 km)

De vertrekplaats is aan het administratief centrum te Kapelle-op-den-Bos. De wandeling gaat eerst door verstedelijkt gebied in Kapelle-centrum maar ook door rustig, landelijke zones in Ramsdonk. We komen langs het kasteeldomein van Houtem. Dit prachtig kasteel dateert oorspronkelijk van einde 12e eeuw. Het is bewoond door de familie de Meester maar is privé. De huidige Sint-Martinuskerk in Ramsdonk dateert van vóór 1132. Naast de kerk bevindt zich de pastorie daterend van 1639. De pastorie evenals de ernaast liggende grot en de Sint-Martinuskerk zijn geklasseerd erfgoed.

Het Nieuwenroods wandelpad (8,5 km)

Het vertrek is aan het kerkplein te Nieuwenrode voorzien en leidt ons langs het gemeenschapscentrum “de oude pastorie” wat vroeger een nonnenklooster was, opgericht door de abdij van Grimbergen. Tegenwoordig worden er regelmatig interessante tentoonstellingen gehouden.

De wandeling gaat door landelijk gebied en komt langs het zeekanaal Brussel-Schelde, één van de oudste kanalen in Europa en langs de windturbines. In het vaarseizoen bevindt zich hier een opstapplaats voor de boottochten op het kanaal.

De wandeling is opgenomen in de wandelgids van de Brabantse Kouters.

Het Oxdonk wandelpad (6,2 km - kan verlengd worden tot 8 km)

De wandeling situeert zich in Kapelle-Oost, tussen de spoorweg, het kanaal en de gemeente Zemst en de deelgemeente Hombeek.

De wandeling vertrekt aan de Oostdijk tegenover het bedrijf Eternit en brengt ons langs het Bos van Aa, een natuurgebied rijk aan fauna en flora, wat uitzonderlijk is voor de streek.

Het begin- en eindpunt bevindt zich aan het zeekanaal, Brussel-Schelde, een kanaal dat tot de oudst van Europa behoort. Aan de overzijde zien we de 3 windturbines.

De wandeling is opgenomen in de wandelgids van de Brabantse Kouters; stevige wandelschoenen zijn vereist.

De wandelgids van de Brabantse Kouters (9,00 EUR) kan bekomen worden in het gemeenschapscentrum de oude pastorie, dienst toerisme.

BijlageGrootte
Oxdonkwandeling-16_tcm141-92607.pdf1.23 MB
Copyright Gemeente Kapelle-op-den-bos | Marktplein 29, 1880 Kapelle-op-den-bos | T. 015 71 32 71 | F. 015 71 37 25 | E. info@kapelle-op-den-bos.be